Saptamana bloggerului sustenabil

Am vazut la Chinezu un articol provocare despre intiativa Unilever de a promova economisirea resurselor in randul populatiei, asadar o oportunitate pentru un articol interesant.

Se stie ca Unilever este unul din cei mai mari producatori de alimente la nivel mondial, iar faptul ca au o asemenea initiativa este un lucru laudabil. Pentru cine nu stie, aceste corporatii nu sunt niste „monstrii fara suflet”, multe dintre ele au initiative sociale si chiar au ca parte din activitatea curenta asa numita „Corporate Social Responsability„,  care cuprinde printre altele si activitati de protejare a mediului. Sfaturile Unilever le gasiti scrise aici, dar nu sunt niste noutati sau mari filozofii, sunt niste lucruri de bun simt, multe dintre ele fiind deja aplicate de persoanele cu venituri foarte mici, din necesitate.

Pentru mine economisirea resurselor nu e neaparat o provocare, de mult timp am grija la resursele naturale pe care le consum, din motive mai mult economice decat ecologiste. Iata cum cred eu ca folosesc eficient resursele:
apa – de cand stau la casa si am apa dintr-un put forat am observat ca apa nu e chiar asa de ieftina; in primul rand apa o scot din pamant cu un hidrofor care consuma curent; apa trebuie filtrata cat de cat, filtre care costa 20 de lei bucata si am 2 bucati care se schimba cam la 2-3 luni; hidroforul se mai si strica si atunci cand se strica dau mai mult pe apa decat pe un an intreg la bloc; asadar eu nu las robinetul deschis inutil, nu fac dusuri foarte lungi si am grija sa nu spal decat cu masina plina de rufe; de asemenea incerc sa folosesc si masina de spalat vase cat mai des, pentru ca e mult mai economic decat sa speli vasele manual (si e si mai simplu); poate parea exagerat dar in realitate te obisnuiesti foarte repede si nu o simti ca pe o limitare, ci ca pe un lucru normal.
– energia electrica – aici e simplu, cand iti vine factura de 300 de lei lunar ai grija ce becuri raman aprinse inutil.
mancarea –  noi fiind doi adulti si un copil, nu gatim decat cat ne trebuie si per total avem grija sa nu facem risipa;  e adevarat ca ne facem si poftele atunci cand le avem, dar incercam sa impunem o limita; chiar daca unii sustin sa faci cumparaturile la sfarsit de saptamana pe baza unui meniu stabilit anterior, eu sunt de parere ca e mai bine sa cumperi fix ce ai nevoie cand ai nevoie, cred ca risipa e mai mica, si acum sa fim seriosi e destul de greu sa faci un meniu foarte exact si sa-l mai si respecti; o parte din resturile alimentare ramase  ajung ca si supliment la Ara, chiar daca veterinarii sustin ca nu e indicat.
Tot legat de mancare, primul lucru la care ar trebui sa facem economie este pranzul de la serviciu. Daca facem un calcul simplu la o masa de pranz de cca 15 lei pe zi x 22 de zile lucratoare, o sa vedem ca ajungem la cca 350-400 lei cheltuiti lunar. Eu sunt de parere, ca pe cat posibil, sa-ti aduci pranzul la pachet de acasa. Nu este o rusine, e mai sanatos si mai ieftin. E adevarat ca e mai greu, dar sunt convins ca mancarea aia care nu o iei la serviciu ajunge cel mai probabil la gunoi. Tot o risipa de mancare este si micul dejun, care la multa lume consta intr-un covrig si o cafea de la automat. Nu e mai simplu sa mananci acasa inainte sa pleci? Sunt convins ca gasesti ceva prin frigider ce poate fi folosit.
Oricum, problema risipei de alimente e foarte grava si nu ar trebui limitata doar la consuma omul obisnuit, ci ar trebui extinsa si la modul de alimentatie al acestuia. Exista studii foarte clare care demonstreaza ca o scadere a consumului de carne, ar avea ca efect un exces de cereale, care ar putea hrani o buna parte a populatiei din tarile foarte sarace. Uite aici un articol foarte interesant despre asta http://www.cam.ac.uk/research/news/reducing-consumption-of-red-and-processed-meat-could-make-a-major-contribution-to-cutting-greenhouse.
Chestia cu sustenabilitatea si economia resurselor nu este o gluma, si este promovata deja si in alte medii, eu intalnind-o chiar si in desenele animate. Nu cunosc daca in scoli se preda asta, dar daca as fi Unilever de aici as incepe o campanie. Schimbarea obiceiurilor e un lucru dificil si de durata, dar parerea mea este ca modul nostru de viata influenteaza viitorul copiilor nostrii si daca nu pentru noi, macar pentru ei trebuie sa devenim mai responsabili.
P.S. Draga Chinezule din pacate nu am apometre deci n-am ce masuratori sa fac.
Anunțuri

Un gând despre &8222;Saptamana bloggerului sustenabil&8221;

  1. Pingback: Săptămâna bloggerului sustenabil: sfaturi pentru reducerea cantităţii de mâncare aruncată • Chinezu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s