Paine…

Vreau pe aceasta cale sa-i transmit lui Mecinicopschi ca n-are coloana vertebrala cand face reclama la painea aia Savori…a care e plina de tot felul de ingrediente, ca toata painea care se gaseste prin comert. Eu nu pot sa-i dau copilului asemenea paine motiv pentru care am decis ca trebuie sa fac paine in casa. Nu, nu cu o masina de paine, mi se pare o unealta inutila si nu cred ca face paine buna. Stiu ca exista un site extraordinar cu felurite retete dar nu de acolo m-am inspirat. M-am inspirat de la soacra-mea, stiu ca suna ciudat si ca de regula rolul soacrei este sa-ti creeze disconfort, insa nu e cazul aici. Soacra-mea face cei mai buni cozonaci si paine.

Reteta ei: drojdia se pune in apa calduta, cred ca in jur de 40 de grade (sa poti tine degetul fara sa te arzi); intr-un vas se amesteca faina cu 2 oua, iaurt, sare si drojdia. Se framanta adaugand faina pana nu se mai lipeste de mana. Se adauga si 2-3 linguri de ulei sau niste unt. Se lasa la dospit pana creste, se pune in forme si se lasa iar la dospit pana creste din nou. Se da la cuptor la 190 de grade cam 40 de minute. Se testeaza cu o scobitoare, daca nu se lipeste nimic de ea inseamna ca e gata.

Reteta mea, rezultat a numeroase incercari: drojdia se pune in apa calduta, cred ca in jur de 40 -45 de grade (sa poti tine degetul fara sa te arzi); intr-un vas se amesteca faina cu sare si drojdia mestecand cu furculita. Dupa ce se omogenizeaza se framanta cu mana, adaugand faina pana nu se mai lipeste de mana. Se adauga si 2-3 linguri de ulei sau niste unt. Se lasa la dospit pana creste, se pune in forme si se lasa iar la dospit pana creste din nou. Se da la cuptor la 190 de grade cam 40 de minute. Se testeaza cu o scobitoare, daca nu se lipeste nimic de ea inseamna ca e gata.

Trebuie mentionat ca drojdie se pune in functie de cata faina folosesti. Cel mai bine e sa pui cam jumatate din faina in prima faza si apoi sa adaugi usor restul cantitatii. Nu cred ca e vreo problema daca pui mai putina drojdie de cat scrie pe eticheta, insa nu cu mai mult de 50% mai putina.

Pana o pui la dospit dureaza cam 10 minute, apoi e simplu. Toata treaba e sa nu te lasi, n-are ce sa iasa prost pana la urma tot iti iese ceva comestibil. Deci dupa cum vedeti nu e asa de mare chestie sa faci o paine in casa. E mai sanatos si pentru noi si pentru copil. Urmatoarea provocare cozonacul…

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s